Як школярів України навчають «урокам справедливості»

9:46, 23 октября 2018 Автор: Наталья Мамченко Александр Погребной 1576 0 Распечатать

З низькою юридичною обізнаністю громадян та відсутністю правової культури вирішили рішуче боротися. І почали прямо зі школи. Для учнів 1-4 класів по всій державі влаштовують «уроки справедливості», аби продемонструвати важливу роль суду в демократичному суспільстві та прищепити любов і повагу до права.

Таку всеукраїнську акцію ініціювала ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» за підтримки грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю суддів» в рамках програми USAID «Нове правосуддя». 

«Ними було ініційовано проведення цієї акції, розроблено і знято мультфільм та проводяться «уроки справедливості» по всій території України. Судді займаються з дітьми в приміщенні школи або суду. І завданнями таких уроків є ознайомлення дітей з місією суду в суспільстві, демонстрація на конкретному прикладі того, що існують різні точки зору на той чи інший спір, і для його вирішення потрібен саме суд», - розповіла суддя-спікер Дніпровського районного суду міста Києва, член правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Юлія Іваніна.

За словами судді Верховного Суду, президента Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимира Кравчука, уроки проведено вже в більше, ніж 130 школах, понад 10 тисяч учнів по всій Україні охоплено цією акцією:

«Досвід проведення цих уроків показує, що діти загалом мають відчуття справедливості. Вони наводять практично всі ті аргументи, що й професійні юристи, розв’язуючи ці казуси. Такі питання на перший погляд тільки не складні. Насправді тут є важкі правові проблеми, і навіть розв’язуючи ці історії, між юристами виникають різні думки. Якщо це робити з позиції чинного законодавства, для дорослих теж дуже весело такі кейси вирішувати».

Присутні діти 4-А класу НВК №176 у Києві з захватом слухали цікаве інтерактивне заняття, на якому судді порозмірковували зі школярами про справедливість, розповіли про деякі атрибути суддівського процесу, представили для ознайомлення мантію та нагрудний знак. А головне - школярі взяли участь в обговоренні справжньої суддівської справи між несправжніми героями - конем та хом’яками.

Більше інформації про захід дізнаєтеся з наступного відеосюжету.

Право ТВ в соц. сетях