Як Мінюст підвищує правову обізнаність громадян

17:23, 31 октября 2018 Автор: Олександр Погрібний 1098 0 Распечатать

Олександр Погрібний,
«Судово-юридична газета»

Згідно з результатами досліджень, проведених Мінюстом, близько половини громадян України не знають про свої права. Це призводить до того, що люди, маючи проблему, просто не здатні віднести її до розряду правових дилем, які, в свою чергу, мають юридичні шляхи вирішення. Про те, куди звертатися за правовою допомогою, та чи сприятимуть підвищенню юридичної грамотності населення громадські центри правосуддя, розповів керівник Директорату Міністерства юстиції з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк.

«Ті ж самі дослідження, які ми проводили, показують, що близько 30% правових питань чи проблем, з якими звертаються люди, успішно вирішуються, якщо діяти правильно, тобто у правовий спосіб. І тут нічого супердивного немає. Приблизно 50 відсотків громадян готові звертатися за професійною правовою допомогою, наприклад, до структур Міністерства юстиції (безоплатно)або до інших професійних правників. Решта 50% йдуть до знайомих. Такі реалії», — констатує Власюк.

При виникненні юридичних проблем чи вирішенні правових питань чиновник радить телефонувати на «гарячі» лінії самого Мінюсту (044 364 23 93 в робочий час) або центрів безоплатної правової допомоги (0 800 213 103 цілодобово та безкоштовно).

За словами Владислава Власюка, громадські центри сприяння доступу до правосуддя, що планують створити в Україні за аналогією США, є досить хорошою ідеєю. Вже відбувалася успішна комунікація з проектом «Нове правосуддя» і надалі подібна співпраця може продовжуватися.

Більше інформації дізнаєтеся з наступного відеосюжету.

Право ТВ в соц. сетях