Чи стало киянам жити безпечніше

15:51, 29 декабря 2018 Автор: Александр Погребной 1255 0 Распечатать

Прокурор Києва Роман Говда констатує зменшення рівня злочинності у столиці та підвищення безпеки громадян. Правоохоронці хоч і тішаться такою позитивною динамікою, але вона не повністю їх влаштовує. Тож «Право TV» поцікавилося у представників прокуратури щодо стану розслідування резонансних злочинів із нападами на комунальний транспорт Києва та проаналізувало співпрацю різних державних органів для запобігання злочинності у столиці.

Помалювати на вагонах електрички. Саме так влітку вирішили розважитися 15 молодиків, завдавши шкоди не лише майну міста, але і пасажирам. У серпні 2017 року схожий випадок «транспортного мистецтва» трапився з одним з трамваїв, водій якого отримав фарбу просто в обличчя. Ці та інші ганебні справи з грубим порушенням громадського порядку змусили правоохоронців активніше долучитися до пошуку вандалів, і результати розслідування не змусили себе довго чекати.

Київською місцевою прокуратурою №7 продовжується робота з викриття усіх вандалів, що взяли участь у розгромі електрички 30 липня 2018 року у Києві, коли невідомі молодики у балаклавах силоміць зупинили потяг між станціями Сирець та Вишгородська, розмалювали вагони та закидали людей камінням.

«Це дуже ганебна ситуація, коли невідомі особи зупиняють трамвай і завдають шкоди не тільки транспорту, а й водієві. Тим більше, що через такі протиправні дії страждають пасажири, адже трамвай знятий з маршруту і рух затримується. Сподіваюсь, що правоохоронні органи змусять вандалів відповісти перед громадою міста», —  зазначив гендиректор КП «Київпастранс» Дмитро Левченко.

На даний час у межах кримінального провадження повідомлено про підозру 3 особам, вони знаходяться під домашнім арештом. Дії вандалів кваліфіковано за ч.4 ст.296 ККУ, санкція якої передбачає покарання від 4 до 7 років позбавлення волі.
За словами прокурора, процес розслідування зайняв майже 3 місяці, оскільки довго тривала ідентифікація злочинців. Також правоохоронці не розуміють пасивності постраждалих пасажирів.

Мотиви злочинів із розмальовуванням вагонів потягів дивують навіть досвідчених правоохоронців. Адже прості малюнки на електричці можуть призвести до абсолютно реального тюремного строку.

Незважаючи на прикрі резонансні випадки, завдяки роботі правоохоронних органів деякою мірою вдалося стабілізувати криміногенну ситуацію на території столиці, переконують у прокуратурі міста Києва. І вже другий рік поспіль помітно знижується рівень злочинності.

«На 10% менше обліковано тяжких, особливо тяжких злочинів: в актуальних цифрах це 2,5 тисячі таких злочинів. На 20% зменшилася кількість умисних вбивств, за наслідками розслідування розкрито близько 90% таких злочинів. На 16% менше вчинено злочинів проти власності, а це майже 7 тисяч, які складають основну частину всіх злочинів, що реєструються в місті Києві. У т.ч. на 14% крадіжок, на 30% грабежів та на 37% розбоїв. Майже на третину знизилася кількість незаконних заволодінь транспортними засобами. У столиці щодня викрадаються близько 3 автомобілів. Якщо ми подивимося на минулі роки, то щодня викрадали 10-12 автомобілів. Тобто ми бачимо певну позитивну динаміку, але сам стан не влаштовує ні місцевих мешканців, ні правоохоронні органи», — переконаний прокурор міста Києва Роман Говда.

Великий блок злочинів — власне порушення громадського порядку, і в 2018-му таких протиправних дій було скоєно на півсотні більше, ніж минулого року. Однак ці питання — в полі зору і прокуратури, і поліції, запевняють правоохоронці, про що говорить поступове розкриття резонансних злочинів.

Органами прокуратури та поліції проводяться спільні наради як із загальних питань, так і з питань, присвячених окремим напрямам злочинності. Існують постійно діючі спільні групи з протидії тим чи іншим видам злочинів для аналізу та вжиття необхідних заходів. Зокрема, досить успішно на території столиці функціонує програма «Безпечне місто».

Київська влада активно підтримує професіоналізм та сумлінність правоохоронців столиці, тому не забуває відзначати особливі заслуги та мотивувати, в тому числі і фінансово, найбільш старанних працівників.

Чи стало киянам жити безпечніше? Прокурори відповідають: так, але є певні об’єктивні чинники, що не дозволяють назвати столицю передовою в питанні захищеності та безпеки. Зокрема, Київ має майже вдвічі більшу у порівнянні з середньою по Україні питому вагу злочинів на 10 000 населення, говорить заступник начальника управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста Києва Дмитро Власов.

«Це пов’язано з багатьма об’єктивними чинниками. По-перше, це і найбільше місто України, тут найбільша щільність населення, найбільша кількість приїжджих громадян. Ці всі чинники впливають як на кількість вчинених злочинів, так і на розкриття злочинів. І рівень розкриття злочинів на території столиці в свою чергу є, на жаль, найнижчим по країні. У середньому у нас розкривається близько 26% вчинених злочинів, тоді як по країні близько 40%. Це обумовлено тими ж самими чинниками, про які я говорив вище», — додає Власов.

З цього відео ви дізнаєтеся, чи безпечно жити громадянам у столиці України і що роблять правоохоронці разом із комунальним підприємством «Київпастранс» для забезпечення правопорядку.

Право ТВ в соц. сетях