Як працює та чим живе Печерський районний суд Києва, відео

15:50, 1 июля 2019 Автор: Вячеслав Хрипун 1566 0 Распечатать

Вже кілька років Печерський районний суд Києва працює в умовах надзвичайного навантаження та постійного надзвичайного стану. Суду не вистачає суддів, внаслідок чого виникають постійні проблеми зі строками розгляду справ, відстає від потреб часу матеріально-технічне забезпечення суду. Зазвичай, буденна робота Печерського суду не часто потрапляє до уваги ЗМІ, а якщо і потрапляє, то висвітлюється переважно у критичному контексті. Як працює найбільш завантажений суд країни та чому він вимушений шукати екстраординарні шляхи виходу з наявних проблем, у сюжеті «Право-ТВ».

Одна з найбільших проблем Печерського районного суду – перевантаження справами. Станом на червень 2019 року у Печерському райсуді Києва здійснюють правосуддя лише 18 суддів, хоча по штату у суді повинні розглядати справи 36 суддів. Попри таку нестачу суддів, саме Печерський райсуд міста Києва розглядає клопотання відразу 10 органів досудового розслідування. Це, зокрема, Генеральна прокуратура, Управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області, Військова прокуратура Центрального регіону, прокуратура Київської області та інші.

В такий ситуації жодні нормативи навантаження для судів першої інстанції, просто фізично не можуть бути враховані, хоча всі 18 повноважних суддів Печерського суду є також і слідчими суддями.

Ситуація з навантаженням та кількістю суддів, призвела до того, що не всі справи в суді розглядаються вчасно. Це, зрозуміло, викликає незадоволення сторін. Не в самих простих умовах опинились і представники правоохоронних органів, які, через надзвичайну ситуацію в суді, вимушені чекати по кілька годин у черзі, щоб подати клопотання про невідкладні слідчі дії. В Печерському суді кажуть, що проблему розуміють, та роблять для її вирішення все, що залежить від суду.

В день до Печерського суду надходить близько 200 клопотань органів досудового розслідування. Тому ще кілька років тому на зборах суддів було вирішено, що прийом клопотань органів досудового розслідування в суді проводиться в конкретні години — з 9:00 до 13:00, а в п’ятницю — з 8:00 до 12:00. Такий час, зазначають в суді, визначено не для того, щоб обмежити подання та розгляд клопотань, а щоб організувати роботу канцелярії суду для їх розподілу та забезпечити їх розгляд суддями до кінця робочого дня.

В суді наполягають, майже всі клопотання органів досудового слідства судді Печерського суду розглядають вчасно, тобто протягом п’яти днів, що відведені Кримінальним процесуальним кодексом для розгляду таких клопотань.  

80 тисяч справ та матеріалів, що надходять до Печерського суду щороку, на думку суду, потребують і особливої організації роботи суду. Зокрема прийому та розгляду клопотань органів досудового розслідування.

Право ТВ в соц. сетях