Податкові спори: погляд з Польщі

13:33, 22 июля 2019 Автор: Александр Погребной 787 0 Распечатать

За статистикою, в Україні більшість судових спорів вирішуються на користь платників податків, тоді як у Польщі таких лише 30 %. Про це і не тільки говорили на спільному круглому столі Міжнародної фіскальної асоціації IFA Ukraine, Асоціації правників України та за підтримки Ради суддів. Присутні на заході судді з Польщі висловили свою солідарність з тими проблемними питаннями, що хвилюють українську суддівську спільноту, та поділилися іноземною практикою розгляду податкових спорів.

Так, суддя ВАС Кшиштоф Вінярскі представив базову інформацію щодо польської податкової процедури: основні аспекти так званого загального податкового провадження.

«Польський законодавець не відважився на повну кодифікацію матеріального податкового права. Певні його елементи виписані в законі від 29 серпня 1997 року (Податковий кодекс). До кінця 1997 року податкові провадження велися на підставі положення Адміністративного процесуального кодексу. З 1998 року цей кодекс регулює виключно так зване загальне адміністративне провадження. Натомість, у розділі 4 Податкового кодексу кодифіковано податкове провадження. До процесуальних положень відносяться також регулювання викладень у розділі 5 Податкового кодексу “Перевірка діяльності”, а також у розділі 6 “Податковий контроль"», — розповів Кшиштоф Вінярскі.

Суддя Вінярскі відзначив, що фундаментальним принципом податкового провадження є принцип верховенства права (ст. 120 Податкового кодексу), суть якого полягає в тому, що податкові органи діють на підставі права та згідно положень права. Цей принцип має своє підкріплення також у Конституції Польщі, згідно з якою органи влади Польщі діють лише на підставі закону та в межах, визначених законом.

Натомість суддя ВАС Польщі Томаш Коляновскі презентував деякі спеціальні процедури та проблеми діджиталізації адміністративної судової системи Польщі. Як судді Верховного адміністративного суду, вони з колегами з податкової та фінансової палати розглядають близько 10 тисяч справ на рік. При цьому в штаті 34 судді.

«В нас є проблеми на першому рівні стосовно очікування фінального результату справи, тому що сторони мають чекати вироку 3-4 місяці.

Але також ми маємо проблеми з Верховним адміністративним судом, бо сторонам в такому випадку треба очікувати 1,5-2 роки», — зазначив Томаш Коляновскі.

Модераторка заходу, президент Міжнародної фіскальної асоціації (IFA Ukraine), суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська наголосила: такі зустрічі будують діалог між суддями різних країн для того, щоб іти в ногу з новими викликами та важливими змінами в суддівській практиці.

«Ми сьогодні почули деталі функціонування електронного суду в Польщі. Так, насправді, ще рік тому на різних міжнародних заходах ми пишались тим, що  станемо першою країною, яка здивує усіх тонкощами і таким досконалим інструментарієм, яким є електронний суд. Втім, в Україні його функціонування з певних технічних причин відтерміноване. Тому для нас дуже важливо, як функціонує зараз електронний суд в Польщі. Запрацював він теж порівняно недавно, близько місяця. І власне, ці деталі, які були представлені, нам важливі для порівняння», — відзначила Наталія Блажівська.

Ще одним важливим моментом, що стосується всіх суддів, адвокатів та українських науковців, переконана президент Міжнародної фіскальної асоціації, є ті підходи, що застосовуються польською податковою системою при розгляді податкових спорів. Так, за словами Наталії Блажівської, на сьогоднішній день адміністративна юстиція є саме тим місцем, де платник податків, права та інтереси якого були порушені, знаходить свій захист. І в цьому напрямку є важливим розуміння тих категорій спорів, що лише стають на порядку денному, наприклад, трансферні ціноутворення. Бо це та категорія спорів, яка вимагає не лише юридичних, але й економічних знань.

Тож діалог триває, і вже в найближчому майбутньому варто чекати зустрічей з іншими європейськими суддями з Нідерландів та Австрії, що поділяться своєю судовою практикою з нагальних податкових питань.

Право ТВ в соц. сетях