Нові реалії судової влади України: як ухвалювали законопроект 1008, відео

9:44, 22 октября 2019 Автор: Вячеслав Хрипун 875 0 Распечатать

Верховна Рада України 16 жовтня у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект №1008, яким президент Володимир Зеленський та його команда розпочинають нову судову реформу. Реформа передбачає скорочення Верховного Суду, формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів на нових засадах, можливість звільнення членів Вищої ради правосуддя за наслідком висновків Комісії з питань доброчесності та етики, в яку будуть входити міжнародні експерти, скорочення дисциплінарної процедури відносно суддів, можливість розгляду анонімних повідомлень щодо них тощо.

Хоча законопроект мав численні зауваження як в Україні, так і з боку міжнародних організацій, втім він все ж був підтриманий парламентом.  

Розгляд законопроекту 1008 у другому читанні зайняв загалом два дні — 15 та 16 жовтня. Поправки, які пропонували депутати інших фракцій, переважно не пройшли.

Не обійшлось і без казусів. Так, за поправку номер 195 авторства депутата Миколи Стефанчука, яка передбачала посилення ролі Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя, народні депутати голосували двічі. Спочатку народні обранці правку не підтримали, а сам автор поправки на ній навіть не наполягав.

А вже за годину, після екстреного засідання Комітету з питань правової політики, поправка 195 все ж була підтримана більшістю Верховної Ради.

У другому читанні та в цілому законопроект 1008 підтримали 236 народних депутатів. А відтак, народні обранці, перш за все від «Слуги народу», більшістю голосів дали старт новій судовій реформі. 

Детальніше дивіться в сюжеті Право ТВ.

Право ТВ в соц. сетях