Як буде працювати спрощена система оподаткування для адвокатів, відео

14:26, 12 ноября 2019 Автор: Наталья Мамченко Сергей Студенников 852 0 Распечатать

Наразі юридичною спільнотою активно обговорюється законопроект №2200 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність». Наразі до нього вже подано альтернативний законопроект №2200-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо усунення порушення прав самозайнятих осіб)».

Зміст і завдання законопроекту №2200  спеціально для «Право ТВ» прокоментував його автор — народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики Володимир Ватрас.

Володимир Ватрас вважає, що платник податків повинен мати змогу самостійно обирати систему оподаткування, яка відповідатиме його вимогам та виду діяльності.

Законопроект №2200 не містить жодних змін у статусі фізичних осіб — підприємців, пропонується лише розширити коло платників податків, які мають право на обрання спрощеної системи оподаткування (2 та 3 групи), та як наслідок — усунення різноманітності тлумачень одного визначення/терміна.

Запропонованим законопроектом не обмежується право самозайнятих осіб у кількості найманих працівників, з якими будуть укладатися трудові договори, однак певні обмеження існують при обранні самозайнятою особою другої групи єдиного податку, якою встановлюється обмеження до 10 найманих працівників.

Тому виключення з 14.1.226. ст. 14 Податкового Кодексу України слів «використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб», усуває колізію норм, якими встановлюються правові засади застосування спрощеної системи оподаткування і навпаки надає право самозайнятим особам наймати більше 4х осіб.

Детальніше дивіться в сюжеті «Право ТВ».

Право ТВ в соц. сетях