Рада суддів України: становище судової системи наблизилося до рівня 90-х років, відео

17:41, 16 июня 2020 Автор: Вячеслав Хрипун 924 0 Распечатать

Чергове засідання Ради суддів України 5 червня виявилося вкрай нерадісним. Орган суддівського самоврядування фактично констатував, що судова влада опинилась на межі катастрофи та наблизилася до рівня 90-х років минулого століття. В судах не вистачає суддів, немає грошей на зарплати працівникам апаратів судів, відправку поштової кореспонденції та навіть на прибирання приміщень. До того ж, суддівську винагороду самих суддів обмежили на невизначений час.

Тільки на відправку поштової кореспонденції, утримання приміщень, обслуговування оргтехніки у 2020 році судам першої та апеляційної інстанцій потрібно більше мільярда гривен. Однак бюджетом на все це передбачено лише близько 445 млн грн.

Ситуація погіршується ще й тим, що з виконавчою та законодавчою гілками влади порозуміння у судової влади поки що немає. Так, Міністерство фінансів не дозволяє навіть проводити перерозподіл коштів в рамках вже існуючого бюджету судової влади.

Як зазначив голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, критичною також зараз є ситуація з оплатою праці працівників апаратів судів.  

На суддів, особливо першої та апеляційної інстанції, такий стан речей впливає досить гнітюче. 

Державні підприємства, такі як «Укрпошта», на жаль, не стільки сприяють судовій владі, скільки створюють проблеми.

Рада суддів України у підсумку звернулася до виконавчої та законодавчої гілок влади, щоб ті нарешті звернули увагу на проблеми судової влади та поновили належне фінансування. Втім, чи прислухаються можновладці до суддів, велике питання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Право ТВ в соц. сетях