Чи будуть карати чиновників та суддів за брехню в деклараціях більше, ніж на 9 млн позбавленням волі, відео

8:30, 25 декабря 2020 Автор: Наталья Мамченко 2793 0 Распечатать

24 грудня Президент Володимир Зеленський підписав закон (законопроект 4460-д) про повернення до Кримінального кодексу відповідальності за брехню в деклараціях.

Нагадаємо, що відповідна стаття 366-1 Кримінального кодексу 27 жовтня була визнана Конституційним Судом неконституційною.

Втім, підписаний Зеленським закон не вводить до покарання для чиновників у вигляді позбавлення волі (не говорячи вже про довічне, яке Президент грозився ввести за корупцію та навіть вніс це питання до знаменитого списку «5 питань»).

Так, навіть в разі умисного внесення суб'єктом декларування – чиновником чи суддею – завідомо недостовірних відомостей на суму більше 9,08 мільйонів грн в якості альтернативи може бути штраф 51-85 тис. грн (від 3 до 5 тисяч НМДГ) або громадські роботи або обмеження волі (позбавлення волі та обмеження волі це різні види покарання).

До рішення КСУ за такі діяння чиновнику чи судді загрожувало, в тому числі, позбавлення волі.

Посол, Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в ексклюзивному інтерв'ю для «Судово-юридичної газети» раніше заявив, що «закон потрібно покращувати». «Незважаючи на те, що парламент зібрав необхідну політичну волю і швидко відреагував, виконуючи рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року, прийняті положення не отримали позитивної оцінки з боку наших експертів і громадянського суспільства. Закон не дозволяє стримувати такі злочини і забезпечувати ефективну систему декларування активів, яка є ключовим елементом антикорупційної політики, встановленої після Революції Гідності, і співробітництва України з ЄС. Ми вважаємо, що закон потрібно покращувати», - підкреслив Посол. 

Втім, за словами глави Робочої групи з врегулювання конституційної кризи Дениса Монастирського, «є - бажання, а є - реальність».

Чи планує Верховна Рада покращувати свій закон, дивіться в сюжеті Право ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Право ТВ в соц. сетях