Що чекає судову владу восени 2021 року, ВІДЕО

17:0, 2 сентября 2021 Автор: Вячеслав Хрипун 1626 0 Распечатать

2021 рік є непростим для судової влади. Протягом усього року судова влада стикається з вже добре знайомими проблемами: недостатнім фінансуванням, переважно низькими зарплатами у працівників апаратів судів, тиском з боку правоохоронних органів та органів влади та досить масштабним звільненням суддів та працівників апаратів судів.

Питання належного фінансування судової влади постійно підіймається перед виконавчою та законодавчою владою, однак результати для судової влади поки що невтішні.

Єдиний плюс полягає в тому, що на даний час, принаймні офіційно, відсутня кредиторська заборгованість по суддівській винагороді та зарплаті працівників апаратів судів. Втім, щодо розмірів заробітної плати в апаратах судів є велике питання.

У Вищій раді правосуддя, втім, зазначають, що велика кількість працівників апаратів отримують значно менше, ніж заявлені ДСА середні 11 200 гривень. Реальна зарплата у багатьох працівників апаратів судів знаходиться на рівні 5 тис грн, та навіть менше.

Також дуже болючим для судової влади є питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Хоча Комісія не працює з 2019 року, початок її роботи, скоріше за все, буде відкладено вже на 2022 рік. Зараз ситуація завмерла на етапі формування конкурсної комісії для обрання нового складу ВККС.

Враховуючи те, що Вища рада правосуддя зараз також знаходиться далеко не в кращому стані, а її членів чекають можливі перевірки складом спеціальної Етичної Ради, то, ймовірно, відставки суддів восени можуть продовжитись та ще більше ускладнити кадрову ситуацію у судовій владі.

Детальніше дивіться у сюжеті ПРАВО ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Право ТВ в соц. сетях