Як центральний суд Києва опинився на грані колапсу, та чи врятує суди «Електронний суд»

17:0, 18 октября 2021 Автор: Вячеслав Хрипун 2365 0 Распечатать

Шевченківський районний суд міста Києва восени 2021 року опинився у надзвичайно важкому стані. Працівники апарату суду поступово звільняються через низьку заробітну плату, суддів з повноваженнями фізично не вистачає для розгляду тисяч справ, до того ж у суду знов відсутня можливість відправлення кореспонденції для повідомлення учасників судових проваджень.

Обсяг справ, які перебувають на розгляді у суддів Шевченківського суду вражає – у 2021 році на розгляді суду знаходилось або знаходиться на розгляді прямо зараз близько 50 тис. справ. 

Одна з ключових проблем, з якою у 2021 році зіткнувся Шевченківський суд, полягає у тому, що суд фактично перестав бути своєрідним центром підготовки молодих юристів. Якщо раніше було достатньо бажаючих працювати в апараті суду заради отримання практичного досвіду, то в останні роки ситуація кардинально змінилась. Молоді юристи або студенти юридичних факультетів та коледжів вже не прагнуть йти працювати в суд. Головні причини – багато роботи за низьку заробітну плату.

Наприклад, секретар судового засідання може розраховувати лише на оклад у розмірі 4 400 грн. Разом з преміями, секретар судового засідання або головний спеціаліст суду можуть розраховувати лише на 7,5 – 8,5 тисяч гривень, чого вочевидь замало.

У підсумку, тільки влітку та восени Шевченківський суд втратив майже 20 працівників свого апарату, значна частина з яких – секретарі судового засідання. За наявними підрахунками, для того, щоб працівники апарату мали бажання надовго затримуватись у суді, їх посадовий оклад повинен становити не менш ніж 20 тисяч гривень.

Втім, лише кадровим дефіцитом проблеми Шевченківського суду не обмежуються.

Незважаючи на те, що будівля суду була передана суду лише в 2017 році, в суді вже потрібно робити капітальний ремонт даху. Не у всіх приміщеннях суду є опалення, а підвал суду час від часу підтоплює через погані комунікації. На капітальні видатки а ні в суду, а ні в територіальному управлінні судової адміністрації грошей в цьому році немає.

Окремим питанням є запровадження «електронного суду», який ніби повинен полегшити роботу як учасників процесу, так і суддів і апарату суду. Але поки що все зводиться переважно до отримання документів через електронний кабінет, з подальшою їх роздруківкою та підшиванням у справу.

Як з усіма викликами впорається Шевченківський районний суд, поки що не дуже зрозуміло, тим більше, що у грудні закінчуються контракти у працівників апарату, які під час карантину прийшли працювати в суд без конкурсів. Можливо, лише ентузіазм працівників апарату та негайне втручання держави зможуть врятувати один з центральних судів столиці від колапсу.

Детальніше дивіться в сюжеті Право ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Право ТВ в соц. сетях